I'm on a ride - fast - to where I don't care!

onsdag 26. januar 2011

Om stinkende klesvask og andre herligheter

Dette er en oppfølging av et tidligere blogginnlegg som blant annet handlet om kroppsodører av det mindre ønskelige slaget. Jada, på denne bloggen tar vi opp de nære og de viktige temaene...

Svettelukt som henger igjen i treningsklærne er et problem for oss som trener mye og ofte (og derfor svetter mye). Jeg har det siste nesten halve året påtatt meg å teste ut hva som fungerer best i forhold til å få fjernet odørene.

For det første, jeg har etter hvert blitt litt av en klesvaskekspert. Tror jeg alene produserer like mye vask i uka som en familie på fire - her går vaskemaskinen jevnt. Jeg hadde ikke overlevd med vaskekjeller!
Treningsklær til vask oppsamlet fra lørdag til onsdag - én full maskin...
Følgende har blitt testet; vanlig Omo på 40 grader, pluss når jeg har vært litt gæærn - på 60 grader, skylling med vanlig husholdningsedikk og til sist den fancy nye Penguin Sport-Wash (som i reklamen lover både det ene og det andre, men det gjør jo forsåvidt Omo også). Sistnevnte er relativt mye dyrere enn vanlig vaskepulver, men kanskje er det verdt det?
Disse har blitt testet
Tekniske treningsklær skal i følge vaskeanvisningene stort sett vaskes på 40 grader, noen ganger helt ned i 30 grader, og hvis man er heldig på 60 grader. Når man vasker på 60 grader synes jeg lukta stort sett går bort uten at man behøver å ty til mer enn vanlig vaskemiddel. 30 grader bruker jeg stort sett å overse; kan det vaskes på 30 grader, tåler det sikkert 10 til, tenker jeg. Og det bruker å gå bra.
Men på 40 grader forsvinner ikke all lukt man har opparbeidet i tøyet gjennom hardt arbeid. Det har derfor hendt at jeg, når jeg er i det modige hjørnet, har kjørt klærne på 60 grader. Også det har stort sett gått greit, men jeg har ikke lyst til å slite mer på fibrene enn nødvendig.

Å skylle med eddik fungerer suverent, lukta forsvinner. Dette er et veldig billig alternativ, men jeg er usikker på hvor bra eller eventuelt dårlig det er for tekstilene. Jeg har derfor ikke gjort det så ofte.

Penguin Sport-Wash synes jeg fungerer bra. Lukta forsvinner på 40 grader, og klærne kjennes fine ut etter vask. Virker ikke som om det sliter særlig på klærne ut fra det jeg kan observere. Om det er verdt den store prisforskjellen er en annen sak, men jeg kommer nok til å fortsette å bruke det. Om ikke ved hver vask, så innimellom for å få ut lukt som eventuelt er i ferd med å bygge seg opp.

I det siste har det kommer flere produkter på markedet som skal forhindre dårlig lukt. Nanoteknologi er jo i vinden for tiden, og jeg tror det bare vil komme flere og flere sånne produkter. Jeg har både klær og en bag som lover at de skal være odørfrie. Har aldri opplevd at de har luktet ille, så kanskje det fungerer?
Klar for stinkbekjempelse, selv på tur
Da jeg var på ferie i USA i jula kom jeg over reisepakninger med Penguin Sport-Wash. Det måtte jeg jo ha med hjem. Fint når jeg skal på treningsleir. I tillegg fant jeg et nytt produkt fra Adidas, nemlig noen små greier som man kan putte ned i skoa for å fjerne vond lukt der. Fancy og kjekt å ha, så de måtte også bli med til Norge.

Det er altså mine erfaringer, ingen grunn til å gå rundt og lukte vondt - hjem og vask, folkens...

7 kommentarer:

 1. Veldig bra at du tar opp dette - stinkende treningstøy er ikke hyggelig. Når lukta først har satt seg begynner det jo å lukte bare man blir litt varm (ikke svett) i det. For ikke å snakke om hvordan det lukter etter endt treningsøkt!! Er det håp for klær som allerede er skikkelig nedstinket? Kan de reddes, eller gjelder disse rådene på forholdsvis uhildet treningstøy - før lukta har satt seg?

  Kan forøvrig si at det blir uhorvelig mye klesvask når undertegnede trener mye og vi i tillegg er en familie på fire! Stakkars vaskemaskin.

  SvarSlett
 2. Veldig bra innlegg, takk for tips. Har nylig selv begynt med eddik, fornøyd enn så lenge. Ellers vasker jeg også mye på 60 grader eller med en ekstra skylling.
  Litt "billige" halvtekniske t-skjorter(litt tykkere materiale enn feks. Nike sine løpetrøyer)har jeg sluttet å kjøpe, da jeg synes de lukter ILLE etter bare ett par ganger.
  Når det gjelder treningstøy ganerelt tenker jeg at det er en forbruksvare, så lenge de skal rett på hud.

  SvarSlett
 3. Sport-Wash tok, så vidt jeg selv har kunnet merke, lukta ut av et par plagg jeg trodde var hinsides redning... Fornøyd med det! Mulig eddik hadde greid dette også. Bare prøv, så finner du det fort ut. :)

  Når man trener er både klær, aller mest sko (i mitt tilfelle) og selv vaskemaskiner forbruksvarer med veldig begrenset levetid. :o)

  SvarSlett
 4. Jeg sverger til eddik og 60 grader. Bruker til alt, i maten, i håret. Alt utenom ull.

  (vaske på 60 og tørke i sola :-))

  Kommer ikke til å hoppe på flere supermidler heller, trenger ikke flere kjemikalier - men slike luktballer har jeg. Kjøpt på xxl, har ikke prøvd dem selv ennå - men min far påstår de dreper alt!!

  Pssttt.
  Jeg liker det når du skriver om de nære ting!!

  SvarSlett
 5. Hehehe, da må jeg vel begynne å skrive mer om slikt da Ingalill. Ta fram teppet og tekoppen! :D

  SvarSlett
 6. Takk, dette var faktisk VELDIG nyttig. Hilsen Stephan (0SI)

  SvarSlett
 7. Stolt av å kunne være til hjelp! Sees på trening for å svette ned mer klær. :)

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails