I'm on a ride - fast - to where I don't care!

onsdag 1. januar 2014

Grønne nyttårsforsett for 2014 - all in (i hvertfall nesten)!

Til de som ikke har fått det med seg - hvert år har jeg ett nytt grønt nyttårsforsett.
Jeg våger å påstå at jeg allerede lever forholdsvis miljøvennlig. Men som innbygger i verdens rikeste land er man en turboforbruker, og det er mye som kan skjerpes inn. Målet mitt er å minske karbonavtrykket mitt for hvert år som går, og det er fortsatt mye å ta tak i.
Før jeg kommer til saken, bare en liten digresjon. For hva skjedde med Blekkulf? Jeg hadde nesten glemt ham selv inntil jeg selv ble kalt Blekkulf i høst da jeg ved en festlig anledning kom til å informere (les: misjonere) om at det var både bedre og billigere å kutte ut å kjøpe plastposter på butikken, og heller kjøpe handlenett og  biologisk nedbrytbare avfallsposer på rull. Men det tok jeg som et kjempekompliment. Ikke har jeg barn selv, men jeg bryr meg likevel om hvilken verden de som kommer etter oss skal arve - og jeg oppfordrer alle (særlig dere som har noen skal arve dere) om å bry dere litt mer. For å sitere blekkspruten himself: Bruk hodet - vi har bare én klode!

Jeg har hatt grønne nyttårsforsett noen år nå, og tidligere forsett har vært å kutte ned på strømforbruket, sykle hele året, kutte drastisk ned på bruken av plastposer m.m. Fjorårets forsett var å begynne å spise bønner og linser, og spise det til middag minst én gang i uka. Jeg lever på et karboredusert kosthold (men ikke lavkarbo) og trener mye - så proteiner er viktig. Skal jeg kutte ned på kjøtt, må det byttes ut med andre proteinkilder.

18 % av klimautslippene kommer fra dyreproduksjon. Her kommer vi ikke langt med å skylde på Staten. Vi som forbrukere har skylda for den økende kjøttkonsumpsjonen. Forbrukerne, som er oss, har enorm makt, bare se på det som har skjedd med innholdet av palmeolje i norske matvarer. Forbruket i Norge har blitt redusert med 2/3 i løpet av ett år!  Det er så voldsomt at det har vakt internasjonal oppsikt.

Vel, som dere nå sikkert skjønner - som i fjor, handler årets forsett om å redusere min egen kjøttkonsumpsjon. Jeg kommer ikke til å bli vegetarianer i år heller. Men jeg skal kutte ned enda mer enn jeg allerede har gjort.
For 2014 har jeg mer enn ett forsett, men alle er bare en fortsettelse av ting jeg allerede er i gang med. Jeg skal bare gjøre mer av det og være konsekvent. Så her er årets forsetter:

1. Kjøttfrie dager. Siden jeg skulle lære meg å spise bønner og linser i år har jeg lest flere bøker om emnet. Blant annet leste jeg Yngve Ekerns Kjøttfrie dager, og ble veldig inspirert. Så det er årets største endring. Fra nå kan jeg spise kjøtt maks to - 2 ganger i uka.
Yngve Ekerns prosjekt er at kjøtt kun spises i helgene. Men siden jeg har mest tid til å lage måltider som tar lang tid i helgene, lager jeg nok store porsjoner bønnegryter da. Og om noen lurer, kylling er også kjøtt!
Jeg har stort sett allerede gått helt over til fiskepålegg det siste året. Så den omleggingen er tatt allerede. Men ost er jeg ikke villig til å gi opp helt - så det forblir en last.

2. Når jeg så skal spise kjøtt, skal det være KVALITET! Dyr som har hatt det greit mens de levde. Det er slutt på billig kyllingfilet.
Heldigvis har utvalget av kjøtt fra frittgående dyr og vilt økt i vanlige matbutikker, men det er fortsatt mye å hente. Visste dere f.eks. at pølsemakeren Leiv Vidar ønsket å gå over til å bli 100 % økologiske,og kun bruke økologisk kjøtt i sine pølser. Men at det ikke var mulig siden, det nesten ikke var norsk økologisk kjøtt å oppdrive. Og import av svinekjøtt er det masse restriksjoner på. Trist!

3. Det samme gjelder fisk - så langt det går skal jeg spise fisk som er bærekraftig produsert. Mine dager som scampispiser er over, med mindre det er KRAV-merket. Dyrere, men bedre. Heldigvis synes jeg sei er godt, for det kan man spise så mye man vil av uten å få dårlig samvittighet (billig er det også). Her er en liste over fisk man kan spise med god samvittighet - og hva man skal tenke seg om før man kjøper og spiser.

4. Når det er mulig å velge økologiske produkter, skal jeg gjøre det - konsekvent.

5. Lese på matvarene hvor de kommer fra, og velge så kortreist som mulig der det går. Når valget står mellom løk fra New Zealand og løk fra Toten, velger jeg løk fra Toten. Ikke fordi jeg er patriot, men fordi det betyr minst utslipp.
Samtidig skal man ha i mente at det er noen land i verden som er avhengige av at jeg som rik nordmann kjøper det de produserer. Men det gjør jeg ved å kjøpe ting som ikke dyrkes i nærområdet.

6. Velge svanemerkede og grønt punkt-merkede produkter mv. Og kjøpe elektronikk (som jeg sjelden gjør) som bruker lite strøm (de koster mer, men det sparer man jo inn).

7. Bileier blir jeg ikke før jeg har råd til en Tesla - og det skjer ikke i 2014 (kanskje aldri). Men det lever jeg godt med!

Om noen lurer, dette betyr ikke at kommer til å takke nei og være vrang om jeg blir bedt på middag. Disse reglene gjelder kun i mitt hus. Men til de som måtte komme til meg på middag framover, så er dere herved advart. Tror forresten at jeg skal føye det til lista over forsetter - be flere på middagsbesøk i 2014!
Eksempel på hva som kan ventes ved middagsbesøk hos meg; kikertsuppe. Allerede testet på flere med gode tilbakemeldinger.
Når det er sagt, aksjonen Kjøttfri mandag har begynt å bre om seg - og det kan alle klare. Så jeg oppfordrer selvsagt de som leser dette til å henge seg på det. 

I 2014 skal jeg spise og nyte veldig, veldig bra og god mat, i tillegg skal jeg spare penger samtidig som mitt klimafotavtrykk skal bli mindre. Hey, hey - den gode følelsen av en ekte kindereggopplevelse.

Om du også har lyst til å bli litt grønnere (ja, bli med!), kan du lese få gode tips hos Grønn hverdag

15 kommentarer:

 1. Sprekt!!! Jeg har allid håp om å spise mer fisk men det er ikke lett når jeg har to sære guttunger (jepp - Tim er guttunge når det kommer til fisk, hehe). Vel, det kan jo hende det blir lettere om jeg tilbereder fisken på en litt mer spennende måte enn bare tradisjonell og kjedelig kokt fisk.... hem... jeg får kanskje google "spennende fiskeretter" ;-)

  Imponert over innsatsen din i matveien Adel - det er inspirerende å lese så takk for at du sprer litt inspirasjon også i matveien ;-)
  Vi ses plutselig!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg slet med å spise fisk selv fordi jeg hadde vokst opp med veldig kjedelige retter (les: vonde) på den fronten. Men nå som jeg har styringen selv er det noe annet - godt, godt, godt! Unger kan lære, Tim må skjerpe seg! Alt er forresten godt i wok, og det er mange forskjelige typer fisk man kan bruke.

   Sees plutselig, ja. :-)

   Slett
 2. Smart!
  Jeg har også å invitere flere på middag i 2014 på min "liste", så be ware! Plutselig får du en middagsinvitasjon. :D

  Jeg må jo kutte ut gluten og melk, så jeg sliter litt med å kutte ut kjøtt i tillegg, men kjøttfri mandag har jeg tenkt en stund på. Det bør jeg klare. Og spise mer fisk. Fiskewok er jo himmelsk godt! Før kjøpte jeg stort sett det billigste, men de siste par årene har jeg vært mer bevisstt og velger oftere økologisk. Men jeg er ikke konsekvent. Kan bli flinkere på den fronten. :)

  Godt nytt år, Adelheid! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt nytt år til dere også!

   Jeg er sulten ved middagstider hver dag jeg, så det er bare å sende en invitasjon min vei. :-)

   Kjipt at du må kutte ut gluten og melk - da blir det mindre å velge på. Men gå for kjøttfri mandag. Det finnes f.eks. mange veldig gode veggisburgere man kan lage som ungene sikkert også kommer til å like, eller fisk da. Lykke til.

   Slett
  2. Takk - og will do. :)

   Fisk på mandager tror jeg skal innføres. :)

   Slett
  3. Bra, og blir ungene sure så skyld på meg - tante Grusom! :-D

   Og forresten, burde ikke løpeskjørt.no begynne å selge noen fine handlenett?

   Slett
  4. Haha, det får de tåle. :oP Det ble forresten økologisk rømme til tacoen i dag - takk til deg. :o) (Selv om grønnsakene var helt ordinære - akkurat der glemte jeg det helt.)

   Jo, jaggu! Med løpemennesker på!

   Slett
  5. Tommel opp for begge tiltak. Du har en kjøper. :-)

   Slett
  6. Kjøttfri mandag ble gjennomført i går! Fra min side i alle fall. Stian glemte det og spiste både biff stroganoff og ga barna skinke på matpakka. :oP Og jeg kjøper økologiske grønnsaker og tenker på deg. ;o)

   Slett
  7. Neimen Stian da... Men bra jobba til deg! Når det gjelder økologiske grønnsaker så er det jammen ikke mye å velge på heller. På Meny har de litt, men ellers er det ganske stusselig.
   Tenkte jeg skulle gå amok på Helios etter neste lønning. Er jo i ferd med å bli verste hippien her. :-)

   Slett
  8. Nei, det er neimen ikke store utvalget. Har kjøpt litt innimellom, og ofte bærer de preg av å ha ligget lenge. Men nå kjøpte jeg på Meny, og der var kvaliteten formidabel. :)

   Slett
 3. Bra tiltak, her har vi alle litt å lære. Men oppskrift på den suppen, har du publisert den før tro? Ville svært gjerne ha forsøkt den!

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er publisert før, i én utgave - http://futtnfart.blogspot.no/2013/01/bnneutfordringen-sa-langt-januar.html
   Men nå varierer jeg ingrediensene ganske mye hver gang hva angår grønnsaker og krydder. Godt blir det uansett. Det gjelder å få så kraftig farge som mulig. Så vær advart, kombinasjonen gurkemeie og paprikakrydder er potent. Søler du det på klærne blir du aldri kvitt flekken. Men bra for kroppen da.

   Slett
 4. Takk, nå skal jeg gjøre alvor av å prøve den. Litt variasjon trengs her også!

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails