I'm on a ride - fast - to where I don't care!

mandag 9. januar 2012

Min egen sykle til jobben aksjon 2012

Da den første snøen kom rett før jul, ble jeg både litt glad og litt stresset. Glad fordi snø betyr skiføre, stresset fordi det normalt betyr slutten på sykkelsesongen. Jeg sykler til jobben hver dag, og det slår alle andre transportmuligheter brutalt ned i støvlene hva angår tidsbruk.
Det er litt over fire kilometer til jobben. Tross at det kun er oppoverbakker, er det unnagjort på på omtrent den tiden det tar å vente på bussen. Jeg har ikke bil, men det ville ikke gått raskere å kjøre til jobben. Når man bor midt i byen ender man gjerne med å måtte parkere et stykke unna der man bor, og når man tar med fenomenet rushtid og kø, blir gjerne bil lite effektivt på kortere avstander. Med sykkel er det derimot bare å gå ut av døra og sykle helt fram til kontoret.

Ergo, og det er også min erfaring fra tidligere år - når sykkelen må settes inn for vinteren mister jeg godt over én time hver dag i transport - minst. Å gå og ta kollektivtransport tar, dersom man er litt uheldig, like lang tid. Noen ganger er det så ille at man innser når man vel er framme, at det ville tatt kortere tid om man hadde gått enn at man ble stående å vente på bussen som aldri kom. Bytte på veien må jeg også, og det betyr ytterligere venting. Om vinteren er det jo noen dager ganske så kaotisk i kollektivtransporten - som i dag. Skal man i tillegg på trening en gang om dagen (eller mer), er det snakk om ytterligere distanse som skal transporteres hver dag, og ytterligere tid som går tapt. Og  tid har ikke jeg nok av - dagene er ofte hektiske, og når man vet at man mister masse tid hver dag blir man litt stresset og mismodig.

Men i stedet for å sture, valgte jeg å ta grep. I høst nektet jeg å avslutte sykkelsesongen. Jeg har fristet skjebnen på tidvis veldig glatt føre fram til nå. Før jul var det nemlig så hektisk at jeg aldri rakk å besøke min faste sykkelreparatør for å få skodd om min kjære Finse. Og når jeg endelig hadde tid, hadde de juleferie. Men nå er det i boks; Finse har fått vinterdekk, nye bremser og alt annet den måtte begjære av service og stell. Så dermed har jeg tjuvstartet jeg sykle til jobben-aksjonen 2012.
Til nå har det bare blitt tre dager, siden jeg har vært syk og sykkelen har vært hos reparatøren. Men med unntak av de dagene det eventuelt måtte være altfor kaldt, har jeg tenkt å sykle til jobben i solskinn og uvær. Vel investerte penger.
Se så fine pigger, samt bevis på at jeg har syklet på skikkelig snøføre.
Planen er å telle hvor mange dager jeg greier å sykle til jobben i løpet av året  - målet er å greie over 200 (som er ganske ambisiøst når jeg tenker etter).

Bonustrim er det også - og ikke minst miljøvennlig. Jeg har nemlig ett fast nyttårsforsett hvert eneste år, og det er å bli enda mer miljøvennlig enn jeg var i forgående år. Jeg er ganske bevisst allerede, men det er mye å gå på. I 2010 gikk jeg inn for å minimere bruken av plastposer (har nå stort sett alltid handlenett med meg). I 2011 har jeg brukt betraktelig mindre strøm enn året før og begynt å kildesortere alt avfall. I år skal jeg altså minimere bruk av all transport som ikke innebærer bruk av egen kropp.

Noe CO2-utslipp blir det dessverre uansett. Produksjon av drivstoffet, dvs. mat, innebærer jo en del utslipp. I tillegg er det jo sånn at kaloriene som forbrukes omgjøres til CO2. I tilfelle noen skulle lure på hvor fettet blir av når man går ned i vekt - det omgjøres til CO2, og man puster det ut. Helt sant! Så tenk på det nå i disse slanketider: slanking bidrar til økt CO2-utslipp... Bra grunn til å droppe dietten, ikke sant?
Finse poserer med nye sko i snø- og trafikkkaos; stilig!
Siden lørdag har jeg syklet rundt i snøværet og testet de nye piggdekkene, og det fungerer helt fantastisk bra. Jeg er så fornøyd. Man glemmer jo helt at det er glatt, men blir rask minnet på det når man går av sykkelen.

På vei hjem fra jobben i dag lavet snøen ned, og det var kaos og stillestående kø både på ring 3 og ring 2. Jeg syklet rett forbi med et stort glis. Litt vanskelig var det å sykle i løssnøen på ubrøytede fortau (ikke populært å sykle i veien i dag), men det gikk det også. Og der det var ryddet litt snø, gikk det unna som bare det.

Nå kan snøen bare lave ned for min del - jeg er klar. Å både kunne sykle til jobb og gå på ski i marka er virkelig å få både i pose og sekk. Er det flere som er med på å kjøre i gang årets sykle til jobben-aksjon tidlig i år eller?

9 kommentarer:

 1. Og jeg som vil så veldig være miljøvenlig!!! (kjører til og med bil som går på gass) Da skal jeg i hvertfall passe på å ikke slanke meg .o)
  Fint plan...å sykle så mye. Håper at de dekkene holder!

  SvarSlett
 2. Høres knallfint ut! Tenker det er en herlig følelse å sykle forbi en slik kø!

  SvarSlett
 3. Gassbil, ja. Det er dedikert. Og siden alle daallerede vet at du er dedikert til saken, vil de skjønne at du må holde deg langt unna slanking for å spare verden for ytterligere CO2-uslipp. :o)

  Gliser bredt hver gang jeg sykler forbi en bilkø jeg, Anne-Brit. Og det skjer ofte, så jeg smiler mye når jeg er ute og sykler...

  SvarSlett
 4. Bra nyttårsforsett, dette fikser du med glans!
  Hvor mange pigger bør man ha på vinterjul? ser at de opererer med forskjellig antall; less is more eller må man opp i antall for å få skikkelig grep?

  SvarSlett
 5. Eh?... Takk for tiltroen Anna, men nå spør du om ting som går langt over hodet på meg. Visste ikke at det var en problemstilling en gang jeg. Bare leverte sykkelen hos reparatøren og sa jeg ville ha vinterdekk. Men det er mange pigger på dekkene jeg fikk. Siden jeg også bare skal sykle til jobb, og ikke konkurrere med noen, at safety får gå foran performance... :o)

  SvarSlett
  Svar
  1. Altså, eneste grunnen til at jeg vet at det finnes forskjellig antall pigger på ulike dekk, er fordi jeg så det i et reklamebilag fra Oslo Sportslager ;-)

   Slett
  2. Det skulle du jo ikke si, jeg trodde du var ekspert! :D

   Slett
 6. Jeg må anskaffe sykkel for å sykle til og fra jobb nå for ellers bruker man (som du sier) urimelig lang tid på transport.... men dette med piggdekke skremmer meg litt, selv om jeg jo vet at det er trygt!! :-)

  SvarSlett
 7. Ingen grunn til å bli skremt. Bare gøy! Løssnø er jo et problem, det kommer man ikke unna - men god balansetrening. Speilblank is derimot sykler man rett over uten problem. Må si jeg føler meg veldig trygg når jeg sykler nå. Man kjenner man har grep.

  SvarSlett

Related Posts with Thumbnails