I'm on a ride - fast - to where I don't care!

lørdag 18. august 2012

Nok et hinder forsert?

Og sånn går no dagan; er det ikke det ene så er det det andre...
Jeg var hos legen i går, og gikk ut igjen med en resept astmamedisin. Jada!
Har valgt å ikke skrive om dette problemet på bloggen, siden jeg synes det har vært elendighet nok å skrive om. Dessuten har jeg vært veldig usikker på hva det har vært. Men jeg har etter hvert begynt å innse at det ikke er mulig å være forkjølet konstant i nesten tre år.

Problemet er at jeg produserer veldig mye slim i lungene/luftveiene, så ofte når jeg trener bruker jeg veldig mye energi på å hoste opp slim og snyte meg. Eventuelt føler jeg at jeg drukner i slim uten å få det ut. Jeg blir på grunn av dette også ofte mye mer tungpustet enn det pulsverdiene skulle tilsi. Slitsomt. Det begynte for alvor den våren jeg trente til Stockholm marathon, og ødela veldig mye av oppkjøringen til det.

Etter at jeg ble skadet har det ikke føltes som et så stort problem, siden jeg har anstrengt meg mye mindre. Men nå som jeg har begynt å trene hardere igjen, har det bare blitt verre og verre og har forhindret meg fra å trene harde økter. På mandagens intervalltrening med OSI måtte jeg bryte allerede på første intervall fordi jeg brukte all energi på å hoste opp rusk fra lungene. Sånn skal det ikke være, på tide å ta en tur til legen.

Han tok det heldigvis seriøst, så da skal jeg teste om det hjelper med astmamedisin en periode. Håper det. Føler at dette er det siste hinderet som nå står mellom meg og full satsing igjen.

Skal nok ikke skryte på meg å ha et stort astmaproblem. Har sett på nært holdt hva det vil si å ha astma, og knapt få puste fordi lungene kollapser. Dette blir trivielt i forhold, men irriterende nok for en som vil så mye mer enn det kroppen tillater.

Siden jeg la om livet og begynte å trene mye har det vært en fryd å gå til legen for å ta prøver, selv om jeg har kommet drassende dit med diverse plager som må fikses. Sist jeg var hos legen, i mai da jeg hadde pusset opp så voldsomt at spenninger i ryggen stoppet blodsirkulasjonen, var blodtrykket mitt litt over det det burde være. Men ikke så rart kanskje? I går hadde jeg fine verdier igjen, og det var derfor helt forbigående.

Hvilepulsen min imponerte legen stort. Samtidig som jeg måtte påpeke at jeg har vært bedre trent, og hvilepulsen har vært lavere enn nå ( det vil si noen slag under 40). En annen lege jeg har vært hos mente jeg burde gå med et sertifikat, slik at om jeg havner i en ulykke så begynner de ikke med gjenoppliving på grunn av lav puls.

Jeg tok også en spirometritest som man gjør ved mistanke om astma, og det er ingenting i veien med lungekapasiteten. Kurven lå langt over normalen, og legen sa: Du puster som en gud! Jeg har sjekket VO2maks en gang for tre år siden, og da var det også svært godt selskap jeg kunne sammenlikne meg med.

I tillegg har jeg en susing på hjertet som visstnok er vanlig hos toppidrettsutøvere innen kondisjonsidretter. Siden jeg ikke er en toppidrettsutøver, skal jeg få det sjekket ut hos en spesialist for å være helt sikker på at det ikke er noe galt. Men jeg er ikke bekymret. Alt tilsier at susingen kommer av den lave hvilepulsen.

Det er moro, men også veldig rart, å få høre at kroppen man bor i fungerer på et unormalt høyt nivå fysisk. Og at man sammenliknes med en toppidrettsutøver. Dessverre presterer jeg overhodet ikke som en toppidrettsutøver i konkurranser, men jeg har i hvertfall en veldig frisk og sterk kropp - tross alle småplagene. 

Å ha et sterkt hjerte og lav hvilepuls har faktisk en bivirkning jeg først ble klar over for litt over ett år siden. Jeg vet ikke hvor lenge det har vært sånn, men jeg kan ikke lenger sove på venstre side!Hjertet slår så tungt, det må det jo hvis det skal slå under 40 slag i minuttet, at det er ubehagelig å ligge på venstre side. Kroppen har helt naturlig vendt seg til dette, og jeg har lagt merke til at jeg alltid våkner enten liggende på ryggen eller på høyre side. Legger jeg meg bevisst på venstre side kjenner jeg at hjertet banker veldig hardt, og det er ikke en stilling det er behagelig å ligge lenge i. Rare greier.

Er det flere der ute med samme "problem"?

Uansett, nå er det bare å krysse fingrene for at astmamedisinen demper slimingen, så har jeg ingen unnskyldning for å skulke de harde øktene lenger...

10 kommentarer:

 1. Har samme problem med slim i halsen, opphosting/spytting av slim når jeg løper og konstant rennende nese når jeg løper. Har tatt en allergitest omsider, får se hva som kommer ut av det. Så bra at du har så bra lungekapasitet, hvilepuls og VO2maks :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Da håper jeg du finner ut av hva som er årsaken og medisin som hjelper. :-)
   Tror jeg er genetisk disponert for å være lettrent når det gjelder hjerte- og lungekapasitet. Men det gjør meg dessverre ikke til noen toppløper likeve... :D

   Slett
 2. Fra din beskrivelse tror jeg du har noe som heter aktivitetastma. DVs den dukker opp bare når du er i aktivitet. Det er presiss det som sønnen min har. Han får veldig god hjelp av alergimedisin. Tar inhalasjoner 30 min før trening og løper og sparker ball og sykler som ingenting. 40 i minpuls!!! jeg er skikkelig imponert. JEg klarte å komme til 60 (må sjekke det igjen) fra 68 og er kjempefornøydt. Ikke verst å være sammenlignet med toppidrettsuøver!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er nok enig i diagnosen. Men har også hostet veldig mye om morgenen og om kvelden, men absolutt verst ved anstrengelse.

   Som sagt, selv om prøveresultatene er gode står ikke de idrettslige prestasjonene i stil.

   Jeg tror heller ikke hvilepulsen bare sier noe om hvor godt trent man er. Min teori er nok at genene spiller en viss rolle for hvor fort man kan trene ned hvilepulsen og hvor langt ned man kommer. Det tok meg bare litt over to år fra å være utrent til å ha en hvilepuls under 40 og VO2maks på toppnivå. Så jeg har vel vunnet i genlotteriet i så måte, tror jeg. Men genetisk disponert for å drive med idretten løping er jeg definitivt ikke! :DDDDD

   Slett
 3. Ser man det ja.... håper medisinen hjelper!!! :-) Alt det slimet er jo helt bortkastet og j....* slitsomt!! Silja

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, håper på snarlig bedring. Jeg er optimistisk! :-)

   Slett
 4. Oj,oj, dette er vel siste stopp nå vel. Kjempe fint å finne ut av plagene og at det atpåtil går an å gjøre noe med dem! Imponert over hvilepuls og VO2 opptak så her er det bare å stå på videre!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det håper jeg også. Jeg står på videre, det er sikkert. :-)

   Slett
 5. Oi, det er virkelig fascinerende lesning dette (og generelt det du skriver om treningslivet ditt på bloggen!). Én ting er de treningsmengdene du opererer med, en annen er hvor beundringsverdig god du er til å stadig finne nye treningsmetoder, og ikke bare tenker at det er noe du kan gjøre, men du gjør det!
  Jeg har aldri vært i nærheten av så lav puls som du har, og har ergo ikke noe problem med å ligge på venstre side når jeg skal sove. Har aldri hørt om dette fenomenet før, så her er det lærdom å hente (men ingen fare for at hvilepulsen blir såå lav noen gang tror jeg). Tviler ikke at du står på videre, og så håper jeg at du etterhvert opplever færre og mindre vonde skader som ikke hemmer treningsiveren din :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var hyggelig, så tusen takk for det. Treningsmengdene mine er vel ikke så voldsomme nå for tiden, kjenner veldig mange som trener mer. Men målet er jo å øke ut over høsten. :-)

   Slett

Related Posts with Thumbnails