I'm on a ride - fast - to where I don't care!

mandag 15. juni 2015

Hove tri 2015: mye bra, mye dårlig, klasseseier og avlysning av resten av sesongen!...

Jeg visste jo at dette ikke kunne gå bra. Men det er ikke så lett å holde seg unna når man har kjøpt et dyrt startnummer, handlet togbillett, bestilt hotell osv. Målet for helgen var å gjøre en bra sykkeletappe og ikke bryte på løpedelen, og det greide jeg.

Kort oppsummert, for de som ikke orker å lese et langt innlegg, gikk det sånn:

Tok det rolig på svømmingen, og svømte litt under pari (nr. 15 opp av vannet). Koste meg glugg i hjel på sykkeletappen, og fikk femte beste sykkeltid uten å være i nærheten av å ha tatt meg helt ut (nr. 7 etter sykkeletappen). Løpingen var et smertemareritt fra første steg. Kjentes ut som jeg fikk en kniv i hælen for hvert steg, så jeg gjennomførte i joggefart. MEN JEG GJENNOMFØRTE (nr. 18 totalt i mål). Fant ut i etterkant at jeg vant klassen min, men det føltes ikke så veldig fortjent. Vet ikke om jeg har gått glipp av en premie, for jeg var ikke der da den ble utdelt.

Så den lange versjonen: 

Fellestreningene i triatlongruppa til Rye startet i uka som var. Onsdag testet jeg våtdrakten for første gang i Sognsvann, som holdt 12 friske grader. Det gikk ikke så bra. Føltes ikke bra å svømme i våtdrakt igjen, pluss at jeg begynte å hyperventilere i det kalde vannet. Ikke bra.
Dagen etter var vi på sykkeltrening i Maridalen. Det gikk i grunnen bra. Helt til en av de andre ble nedkjørt bakfra at et sykkellag som trente til Styrkeprøven. Enda mer ikke bra.
I tillegg var det ingen bedring av smertene i hælen, snarere tvert om.

Var litt styr å komme seg til toget tidlig lørdag morgen. Men ei veldig snill britisk dame på 54-bussen, som også drev med triatlon viste det seg, hjalp meg med sykkelen fra bussen og til toget. Og det var i grunnen starten på noe som skulle følge meg hele helgen; jeg har truffet og snakket med mange nye, hyggelige folk hele helgen. Verdt turen alene.

På lokaltoget fra Nelaug til Arendal kom jeg i snakk med en kar som også skulle overnatte på Arendal herregård. Så vi ble enige om å dele taxi dit fra togstasjonen. Dette ønsket satte grå hår i både taxisentralen og etter hvert taxisjåføren som skulle kjøre oss. Men jammen fikk vi det ikke til. Kjempeservice!
Den obligatoriske karbolagringen
Jeg tok en liten testsvømming på lørdag. Det var veldig kaldt. Men jeg hyperventilerte ikke. Så det var jo positivt. Deretter gikk jeg på den obligatoriske shoppingsmellen. Det ble en ny hjelm denne gangen. Men er det noe man skal bruke penger på så er det jo sikkerheten. Hadde overhodet ingenting med at den ser tøff ut så klart, og matcher resten av utstyret...
Mens sykkelen sto stille når jeg badet, kilte kjedet seg fast (sabotasje?). Prøvde å fikse det selv, men hadde ikke sjanse i havet. Åh, nei! Men da var det jammen en veldig snill mann som fikset det for meg. Justerte girene og sjekket trykket i dekkene mine gjorde han også. Lykke!
Supersmurfen fikk være med på rommet.
Det ble en veldig urolig natt på hotellet. Jeg fikk betale veldig dyrt å ha glemt ørepropper. Hotellet var fullt av folk med lakenskrekk, så det var mye action utenfor, på rommene rundt og i gangene - og lite søvn på meg.
Dagens outfit
Jeg var på plass ca. 1 time før start, og fant min plass i skiftesonen. Der var det trangt, men karene rundt meg var veldig greie, og alle tok hensyn til hverandre slik at alle fikk plass til sine ting. Vet at det ikke alltid er sånn. Veldig hyggelig stemning var det faktisk, så før start hadde jeg både fått vaselin, brennmanetkrem, hjelp med våtdrakten og flere ting jeg ikke kommer på i farten. Tusen takk til alle "naboene" mine for en skikkelig god start på dagen. I tillegg traff jeg på Kristin, og fikk tilbud om skyss tilbake til Oslo. Fint med tog, men det går ikke helt fram til døra - så jeg slo til på det tilbudet (og det skulle vise seg at det behøvdes, siden jeg ikke kunne gå etter målgang).

Det var bare litt over 13 grader i vannet, men de valgte likevel å kjøre full svømmedistanse. Med onsdagen friskt i minne, pluss mine skulderproblemer, valgte jeg å ta det rolig på svømmingen. Har aldri svømt i et så stort startfelt før (350 deltakere). Det ble 1700 m i en vaskemaskin. Ble forbisvømt i starten, men tok igjen mange etter hvert. Fra den nest siste bøya og inn, kunne jeg svømme ganske fritt.
Klassisk triatlonskade: våtdraktgnagsår. Det er veldig sårt - det er jo bokstavelig talt også strødd salt i såret.
Tok meg god tid i skiftesonen, siden jeg uansett ikke hadde noen ambisjoner. Men så skulle det sykles, og det var noe jeg gledet meg til. Definitivt ikke uten grunn skulle det vise seg. Jeg tok det pent ut fra start, for å kjøre meg litt inn.
Var også bare menn rundt meg, og hadde litt for stor respekt for dem. Tenkte at jeg kom til å bli forbikjørt av alle av det annet kjønn, siden menn normalt sett bruker å være sterkere enn oss damer på sykkel. Men så syntes jeg at de foran meg syklet saktere enn jeg følte for, og i triatlon er det jo ikke lov å drafte (man må ligge 10 meter bak personen foran ellers får man straff), så jeg tok sjansen og syklet forbi en kar - og holdt han bak meg. Så da tok jeg en til, og en til og i det hele tatt... Opptur! Syklet til og med forbi karer med temposykkel og tempohjelm. Og det på en cyclocross med treningsgrunnlag stort sett bygd på å sykle til og fra jobben 4 km hver vei hver dag. Ikke var jeg i nærheten av å presse maks heller. Jeg skulle jo tross alt løpe etterpå. Sykkelløypa besto av fire runder på Tromøya, og jeg var så gira at jeg lett kunne kjørt fire runder til. Etter hvert tok man jo igjen folk med en runde også, og jeg tok hele 8 plasseringer på syklingen. Men jeg visste at det var kortvarig lykke.
Forresten, mens jeg husker det, takk til alle som heiet på meg på syklingen. Det var gøy!

Det hogg i hælen fra det første steget jeg tok av sykkelen, så jeg visste at  det kom til å bli10 (nesten 11) fæle kilometer. Så jeg trippet av gårde i joggefart, og prøvde bare å holde ut og gjennomføre. Ikke lett når noen stikker en kniv i hælen din for hvert steg. Fikk mange oppmuntrende tilrop underveis. Men det hjalp ikke. For det ikke gøy når man ikke får vist hva man egentlig er god for. Men mens det var ekstremt mentalt slitsomt å bli forbiløpt på Oslo triathlon i fjor, brydde jeg meg overhodet ikke om det denne gangen.

Men kjære konkurrenter: Hvis jeg får bukt med skadene, får ut mer av potensialet på svømmingen og kommer tilbake i gammel løpeform - da lover jeg skal bølle skikkelig med dere som holder til litt lenger opp på resultatlisten. Har ingen planer om å bli dårligere til å sykle heller, sånn at det er sagt...

Da jeg kom i mål var det eneste jeg brydde meg om å sjekke på resultatlisten, sykkeltiden min. Og den følte jeg at jeg kunne stå inne for, og inspirerer til videre satsing. Etter målgang greide jeg nesten ikke gå, fordi hælen var så vond - og verre ble det ut over dagen. Så takk for at jeg fikk skyss til døra.

I dag er det heldigvis tilbake omtrent til "normalen" slik det har vært de siste ukene. Så når dette nå er unnagjort, gjør jeg som Andreas Thorkildsen, og avlyser resten av sesongen. Men jeg kommer ikke til å la håret gro som nevnte mann... Dette er veldig kjipt! Men nå er det på tide å være realistisk. Løpeskoa legges på hylla på ubestemt tid.

Framover kommer jeg til å konsentrere meg om syklingen og spe på med svømming og styrketrening. Startnummeret mitt på Oslo tri vil bli lagt ut på finn. Det er bare 8 uker til, og siden det ikke har skjedd noen mirakler det siste året, skjer det nok ikke i sommer heller. Men om noen har lyst å bli med meg å gjøre stafetten under Oslo tri, ta kontakt. Jeg kan enten ta svømme- eller sykkeletappen, og kan gjøre en hederlig innsats på begge deler. Anyone?

Håper på et comeback i 2016. Om ikke annet som syklist... 

5 kommentarer:

 1. Ååå du gratulerar så mykje med tapper gjennomføring!
  Dvs, du hadde jo ein veldig bra konkurranse fram til første løpesteget...

  Ja eg har lest heile innleget, men så praktisk med eit lite samandrag i forkant ;)

  Nå er det jo kjent at når treningsutstyret matchar i fargane, så aukar sikkerheten betydeleg :D
  Så det var lurt og fornuftig av deg å ofre nokre kroner for sikkerheten. Og så DEN KULE hjelmen da! Sååå fin den var!

  Har du ikkje svømt i stort startfelt i triatlon før? Men det var da ikkje din første triatlon, eller...?
  Eg kan forresten forsikre deg at størrelsen på svømmestartfeltet på triatlon ikkje blir verre utover 350stk, eg har jo svømt med færre enn dette (på Tvedestrand triatlon) og over 2000stk (i Frankfurt på Ironman) og det er omtrent som å bu i byen: du ser jo ikkje fleire rundt deg enn du akkurat ser, utover det spelar det ingen rolle om det er 100, eller 1000. Sånn apropos.
  Kjipt med gnagsår, det får eg også i saltvann. Det forsvarar nok innkjøp av ny våtdrakt i mitt tilfellet :D

  Eg kosar meg med å lese om syklinga da. Så moro det er når du syklar forbi karar med tempohjelm og greier, og der kjem du på Crossykkelen og "cruiser" forbi. Veldig bra!
  Der har du jo eit stort potensiale som du kan benytte deg av!

  Så var det jo trist at foten ikkje holdt.
  Du har min største og mest intense medfølse, sidan eg veit korleis desse knivstikka kjennest ut. Forresten, så sjølv om me har ikkje akkurat same belastningsskade, så har eg alltid kjent litt ubehag i hælen nå etter å ha sykla. Pussig nok.
  Mens f.eks. styrketrening og turar med Fivefingers i skogen går unna utan problem - eg lurar på om sykling allikevel er ganske einsidig belastning for beina? For min del så har styrke og bevegelighet hjelpt, sånn generelt. Lange rusleturar på flat underlag er heller ikkje så bra, mens småjogging i skogen går fint.
  Så eg ønsker deg virkeleg at du finn ut kva som hjelpar hælen din til å bli bra!

  Når eg lese konkurranserapportar som din så blir eg veldig motivert til å stille på ein triatlon i år, men det spørs om eg ikkje må vente likevel. Det år bli 2016, og då skadefri.
  Og det ønsker eg deg også.
  Det blei jo ein laaang kommentar, men eg blei så engasjert :)

  God restitusjon fortsatt, kos deg med god sykkelprestasjon (må ikkje gløyme denne!) og god bedring til hælen og lykke til med opptreninga!

  SvarSlett
  Svar
  1. Har deltatt i triatlon før, men aldri svømt i felt med mer enn 100 deltakere. Så det var en ny opplevelse. :-)
   Framover blir det bare sykling, svømming og styrketrening. Starter i dag, siden jeg ble forkjølet i forrrige uke. Men det passet jo i grunnen bra det. Satser på at hælen kommer seg etter hvert. Kan melde at 1 uke hvile har hjulpet lite...
   Satser som deg på 2016, og finner på andre ting i år. Kanskje et sykkelritt før sesongen er omme. Sees til neste år. :-D

   Slett
  2. Ah ok, ja eg tenkte meg jo at du ikkje var fersk i triatlon-gamet, men i dagens triatlon er det jo veldig sjeldan færre enn 2-300deltakar, så eg lurte jo litt.
   Ja eg veit jo at du ikkje har plantar fascitt, men eg har jo sett meg grundig inn i anatomi og biomekanikk rundt gåing og løping, og har skjønt at det meste som har med foten og skadar å gjera, kan bli langvarig (men ikkje mist håpet, det er berre snakk om å justere forsiktig, trene seg opp over lengre tid, og bli sterkare enn før - det er så mange strukturar i fot+ankel som sener og leddband osv som brukar laang tid å regenere seg (men som sagt, ikkje for å ta håpet ditt - det er berre å smøre seg med tolmodighet og trene alternativt, så går det bra).

   Det hadde vore morsamt å treffast på eit løp eller triatlon altså, men eg skal STÅLSETTE meg og ikkje vera med på noko i år - med mindre det er så lite som 3kg løp i skogen. Men sånne løp/triatlon må eg vel i såfall arrangere sjølv...

   Ha riktig god sommar og god trening! Hælen kjem seg etterkvart ja, men den set nok pris på sykling, styrketrening og svømming framover, tipper eg :)

   Slett
  3. I Oslo tro starter damene i eget felt, så da blir det ikke så voldsomt.
   Og takk, jeg må bare vente på at den hælsporen skal slutte å vokse. Har ingen kontroll over det, dessverre. Dumme kroppen. Etter to uker med hvile, og liten bedring å spore er det liten tvil om at dette vil ta laaaaaang tid. Så jeg kommer til å bli godvenn med sykkelen i sommer.

   Slett
  4. Ok, ja det er lenge sida eg var med i Oslo triatlon (2008 var det) og då trur eg alle startar samtidig, men då var jo heile konkurransen mindre også. Ja.. dumme kroppen? Den gjer vel så godt den kan, og det er av og til ikkje godt nok, dvs den seier dessverre ifrå litt for seint :/
   Overbelastningsskader oppstår jo over tid, så det vil nok ta like lang tid å bli bra.
   Den kontrollen du har er jo å legge til rette for god restitusjon, funksjonell trening, oppbygging dvs riktig kosthald, fornuftig tøying/tilpassa belastning, styrketreningsøvelsar osv.
   Ja eg veit det høyrest kanskje ikkje så morsamt ut, men det vil bli bra!

   Du blir nok god venn med sykkelen ja, og nå er det jo nydeleg sykle i denne sommarvarmen, synst eg. Mykje bedre enn kald vind og regn. Og så går det an å ha med svømmebriller og svømme litt når ein kjem forbi eit vatn som fristar ;)

   Ha ein riktig god sommar da!

   Slett

Related Posts with Thumbnails